Zanimljivosti

KARANFIL KOJI MENJA BOJU

KARANFIL KOJI MENJA BOJU

KARANFIL KOJI MENJA BOJU

KARANFIL KOJI MENJA BOJU

Kuda ide voda kada se biljka zalije?

Ovo je eksperiment koji pokazuje važnost korena i stabljike za rast biljke

Potrebno je:

– 6 belih karanfila

– 8 plastičnih čaša

– boja za hranu (crvena, plava, zelena)

– nož (za ovo je potrebno prisustvo roditelja)

– voda

EKSPERIMENT

  1. 4 čaše napunite vodom. U tri od njih, dodajte po 20-ak kapi boje za hranu. Neka u četvrtoj čaši ostane samo čista voda.
  2. isecite donji deo stabljike, pre nego je stavite u čašu sa vodom. Važno je da stabljika ostane sočna, jer ako u njih ovako zasečene uđe vazduh voda neće moći da se penje do cveta.
  3. stavite jedan karanfil u čašu u kojoj je samo voda i po jedan u svaku čašu sa obojenom vodom. Šta mislite, koliko će vremena biti potrebno da biljka povuče vodu i da li će se neki karanfil obojiti brže od ostalih.
  4. sledeći korak je nazvan “podeljeni krajevi” i zahteva malo veština pa bi bilo dobro da konsultujete odrasle: zasecite stabljiku (preostalih karanfila) od kraja do 4 prsta ispod cveta, tako da je skoro prepolovite po visini. Svaku polovinu ovako zasečene stabljke stavite u čašu sa vodom druge boje. Pri ovom eksperimentu uvek imajte na umu da stabljike moraju biti sočne, kako ne bi ušao vazduh.
  5. proveravajte kako napreduje eksperiment na svakih par sati tokom jednog celog dana. Kada se eksperiment završi dobro istražite sve delove ove biljke i da li je boja zahvatila i listove.

KAKO OVO FUNKCIONIŠE

Preko korenja biljka uzima vodu iz zemlje. Voda potom putuje preko stabljike do lista i cveta, gde biljka proizvodi hranu. Kada se koren ukloni stablo nastavlja da vrši svoju funkciju i doprema vodu do lista i cveta.

Dve važne stvari su odgovorne za kretanje vode kroz biljku: transpiracija i kohezija. Voda koja isparava preko lišća (transpiracija) vuče vodu prema gore u stablu. Sličan je princip kao kad pijete sok preko slamčice. Tako voda koja isparava preko lišća, vuče vodu iz korena kako bi se popunio prostor. To se dešava jer se voda lepi za samu sebe (vodena kohezija).

Obojena voda ne oštećuje biljku, a vama može pomoći da shvatite kako se biljka hrani. Razdvajanje stabljike dokazuje da male cevi, smeštene u stabljici, i dalje vrše funkciju usisavanja vode.

Kao što je biljka u ovom slučaju popila neškodljivu obojenu vodu, ona tako može popiti i zagađenu vodu, pa i u sebi zadržati štetne materije i preneti na životinje i ljude koji biljku pojedu. Zato je uvek važno da vodimo računa o životnoj sredini i ne zagađujemo je.

VESTI I DEŠAVANJA