Evropska đačka konferencija

Učenici naše škole su imali priliku da budu deo trodnevne Evropske đačke konferencije u Elefsini pod nazivom “Prelazak na klimatski neutralnu budućnost”. Učesnici su bili učenici osnovnih i srednjih škola Evrope. Cilj konferencije je bio da se stvori što veća interakcija između učenika Elfsine i učenika drugih gradova, kako bi se generisale ideje za energetski efikasnu i klimatski neutralnu budućnost. Struktura konferencije zasnovana je na participativnim metodama za osnaživanje učenika, iznošenje njihovih stavova i stvaranje kolektivne vizije. Naši učenici su u danima boravka učestvovali u protestnoj šetnji, izradi plakata, skulptura od recikliranih materijala i izradi instrumenata. Nakon iznošenja zahteva gradonačelniku grada, zajedno sa ostalim učesnicima otpevali su pesmu koju su prethodno imali za zadatak da osmisle i zasadili drvo. Učenici su sa ovog putovanja došli ekološki osvešteniji sa elanom za nove ideje i promene.

Prvi susret budućih đaka

Početkom meseca maja, škola je ugostila buduće đake prvake. Budući učenici su imali priliku da se upoznaju sa školskim prostorom i učionicom u kojoj će boraviti narednih godinu dana. Učiteljica koja će ih preuzeti im je poželela dobrodošlicu zajedno sa ovogodišnjim učenicima prvog razreda uz priredbu. Budući učenici su takođe imali priliku da se oprobaju u sviranju na muzičkim štapićima i zvonima uz vodstvo nastavnice muzičkog. Nastavnica likovne kulture je organizovala mini kreativnu radionicu na kojoj su imali priliku da oslikavaju otiske svojih šaka na papiru. 

Svemirska radionica

Škola je ugostila predstavnicu internacionalne, nevladine, neprofitne organizacije “Space generation advisory council”  koja je održala radionicu na temu svemira koja je deo projekta “Women in aerospace-Europe ESAxBarbie”. Radionica je bila namenjena učenicima nižih razreda, u trajanju od dva dana u cilju upoznavanja sa mnoštvom profesija i profila u svemirskom sektoru. Dve grupe učenika (I i II; III i IV) raspoređene u dva različita dana, su u trajanju od 3h diskutovala na zadatu temu i pravila maketu sazvežđa. Utisci učenika su bili pozitivni i navode da su im najveći utisak ostavile informacije o životu astronauta na svemirskim stanicama.

Putevima antičkih civilizacija

Putem KA 2 projekta ugostili smo učenike Osnovne škole “Grohote” sa Šolte. Kroz različite aktivnosti upoznali smo se sa ostrvom Šolta, osnovnom škole iz koje nam dolaze gosti, Dioklicijanovom palatom kao i njenim karakteristikama. Sa drudge strane, omogućili smo našim gostima da se upoznaju sa našom školom, Petrovaradinskom tvrđavom, ali i Felix romulianom i Muzejom Zaječar. Ovom posetom započeli smo proces mapiranja antičkih lokaliteta, koji će se nastaviti kada učenici naše škole budu uzvratili posetu.