15.11.- Poseta kuće Mastilovića

Majka i otac naših učenika, Vasilije i Lazara Mastilović imali su želju da prvi i drugi razred ugoste u svom domu. Pri dolasku, učenici su podeljeni u dve grupe. Prva grupa je bila smeštena u spoljni kuhinjski objekat kuće u kome se  održavala radionica kuvanja. Učenici su imali za zadatak da razviju testo, iseku ga prema šablonu bundeve, napune unaored pripremljenim punjenjem od bundeve i začina i ukrase. Potom se testo stavljalo u rernu i peklo. Druga grupa je za to vreme boravila u dvorištu kuće, sakupljajući kamenćiče i bojeći ih. Nakon što su obe grupe prošle radionicu kuvanja, prešlo se na realizaciju druge aktivnosti-rezbarenje povrća. Vasilija, Lazar i njihova sestričina Viola su ispričali priču o Džeku Lanternu koji je po predanju bio odgovoran za uvođenje tradicije rezbarenja bundeva za noć veštica. Nakon toga, male grupe učenika su dobile zadatak da na korenastim povrćkama kao što su celer, rotkvica, krompir, bundeva nacrtaju lica koja će kasnije biti izrezbarena prema nacrtanom šablonu. Nakon ove akitvnosti, peciva su bila ispečena, te je Vasilijina mama svakom učeniku napravila paketić za poneti. Nakon toga, budući da je vreme to dozvoljavalo, učenici su krenuli putem škole pešice. 

07.11. - Karte sveta

Gde, kada i kako su nastale prve karte? Kako su izgledale i šta se prikazuje na njima?

Učenici su u grupama pravili svoje karte, crtajući po zemlji i uz pomoć onoga što im se našlo pri ruci. Izradili smo karte nekim od najstarijih tehnika i videli da ni danas ne moraju biti na papiru ili internetu, a mogu nam biti korisne i funkcionalne, a uz sve to po lepom i toplom danu u prirodi. Ovaj vid učenja omogućio nam je da se zabavimo i poslužimo raspoloživim materijima baš kao što su to činili neki od prvih kartografa.

16.11. - Međunarodni dan tolerancije

Tolerancija podrazumeva poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim kulturama i običajima Mnogi od nas su se nebrojano puta našli u izazovnim situacijama kao što su preseljenje, prelazak u novu sredinu, novu školu, odlazak na prvi trening ili prvi javni nastup. U tim situacijama osećali smo se manje prijatno, plašili smo se da ne pogrešimo, a zabrinjvale su nas i naše razlike. Zahvaljujući osvešćenosti naše okoline uspeli smo da savladamo ovaj strah i da razvijamo kritičko mišljenje. Uz podršku okoline sada znamo koliko je važno gledati na svet bez predrasuda, pružiti ruku pomirenja, staviti se u “tuđe cipele” i razmisliti o posledicama delovanja jer uvažavanje razlika i tolerancija predstavljaju osnov za dalji razvoj i napredak našeg društva i nas samih.

20.11. - Štetnost energetskih pića

Docent dr Srđan Bjedov, je u našoj školi održao predavanje na aktuelnu i kontraverznu temu energetskih pića. Šta su energetska pića, koji je njihov sastav i kako ona utiču na naš organizam samo smo zagrebali. Svesni da se svakim danom proizvede mnogo više ovakvih pića i da ona mame svojim izgledom, mirisom i ukusom pokušavamo kod učenika da razvijamo kritičko mišljenje. Posledice po organizam nisu zanemarljive i kao takve predstavljaju opasan bojazan za pravilan rast i razvoj. 

Predavanje je završeno dinamičnom diskusijom sa veoma radoznalim đacima. Hemija je od izuzetne važnosti za razumevanje mnogih fenomena sa kojima se susreću tinejdžeri i Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine je tu da pomogne nastavnicima i profesorima u edukaciji naše dece i u pojašnjavanju lepota i moći hemije.

Nekad malo - znači mnogo

Od prvih dana kada se upoznajemo sa učenicima, sve do poslednjeg ispraćaja maturanata trudimo se da kod učenika razvijemo ljubav prema životu, drugarstvo, empatiju i razumevanje da su promene neophodne. Posebno nas raduje kada vidimo koliko samo zajedno sa porodicama uspeli da pomognemo učenicima da se osamostale, prošire vidike i iniciraju aktivnosti. Jedna od takvih aktivnosti jeste i priča o ljubavi i hrabrosti koju je pokazala naša draga učenica šestog razreda I.B. koja je donirala svoju kosu kako bi pomogla deci koja se bore sa rakom.

Neka ova poruka bude podstrek svima nama da širimo ljubav i podršku onima koji prolaze kroz teške trenutke.

Snimak možete pogledati na sledećem linku:

Nekad malo znači mnogo