Projektna nedelja

30.12.2019

Intrigantni Šekspir opčinjen otrovima

Zajedničko za Renesansu, Šekspira i alhemičare, da li neko zna? Šekspir je definitivno bio intrigantan a i opčinjen otrovima. Pored istraživanja na ovu temu, učenici su proučavali o otrovima toga doba, misterioznoj lažnoj knjizi “Ubicin orman sa otrovima” ali su se oprobali kao glumci, kostimografi, šminkeri, scenaristi pripremajući igrokaz Šekspirovog najigranijeg dela “Romeo i Julija”. Zarobljeni u Escape room-u nakon predstave, roditelji su morali da reše zagonetke i otkriju tajni kod koji ih je oslobodio od otrova.

Vodič kroz stari vek

Na projektu “Vodič kroz Stari vek” učenici su istraživali kulturu, muziku, poznata mesta, hranu i sport starih civilizacija, Egipta, Rima i Grčke. Nakon istraživanja učenici su od prikupljenog materijala napravili male turističke vodiče “Kroz Stari vek” koje su podelili svojim roditeljima.Kao krajnji produkt ovog projekta naši učenici su na različitim lokacijama snimili kratak film o zanimljivostima u Starom veku. Roditeljima su za sam kraj prezentovanja pripremili igru asocijacija i kratak kviz kao sumiranje celog projekta. Učenici su uživali, puno naučili i svoj trud i rad na lep način predstavili svojim roditeljima.

Crtani film

Kako se pravi crtani film? Koja je razlika između crtanog i animiranog filma? Kako da osmislim priču i učinim da moj crtani bude zanimljiv i uzbudljiv? Do odgovora na ova pitanja došli su učesnici projekta Crtani film, a sve su to pokazali i na delu, napravili dva animirana i dva crtana filma. Bilo je čarobno oživljavati parče plastelina, dati mu glas i sve to začiniti muzikom

Putovanje kroz svemir

Tokom rada na projektu “Putovanje kroz svemir” učenici su imali zadatak da što više istraže beskrajno prostranstvo koje okružuje našu planetu. Učenici su u svom radu istraživali o galaksijama, Sunčevim sistemima, o Sunčevom sistemu u kome se nalazi naša planeta, o planetama uopšte, mogućnostima nastanka života na drugim planetama, o nebeskim telima i pojavama. Proučavali su sredstva uz pomoć kojih čovek istražuje svemir i napravili svoje primerke teleskopa, raketa pa i teleportala iz svoje mašte. Za kraj učenici su puni znanja izmaštali svoju planetu, Zeleniju.

Šećerom protiv zdravlja

Tema projekta “Šećerom protiv zdravlja” bila je veoma inspirativna za naše đake. Sproveli smo istraživački rad kojim smo otkrili udeo šećera u pojedinim namirnicama i došli do iznenađujućih rezultata. Rezultate smo prezentovali na veoma kreativan način, slikama, ogledima, prezentacijom i kvizom za roditelje.

Da li vas zanima kako izgleda proces pravljenja jedne predstave? Da li znate koliko je ljudi, koje na sceni ne vidite, uključeno u njega? Na ta,ali i na mnoga druga pitanja, odgovore smo dobili tokom projekta "Iza kulisa". Istraživali smo o tome kada su nastala prva pozorišta. Pravili smo vodiče kroz pozorišta u Novom Sadu, kao i obeleživače za knjige sa citatima o pozorištu. Posetili smo SNP iza scene i upoznali se sa procesom pripreme predstave. Tokom istraživanja, dobili smo i ideju za sopstvenu predstavu, u kojoj smo prikazali mnoge smešne situacije do kojih može da dođe na generalnoj probi predstave.

Potrebno vam je više informacija?

Zakažite posetu Ocekujemo vas