Letopis

DECEMBAR

DECEMBAR

Four corners

Four corners je kooperativna metoda u kojoj u svakom ćošku učionice stoje zadaci koje učenici biraju i rade redosledom koji žele. Učenici se takmiče, skupljaju 4 listića sa pitanjima na koje treba tačno da odgovore. Ko prvi sakupi sva 4 listića je pobedio. Pobednik je kao nagradu imao organizaciju igrice-puzzle koja se slaže tako što se spajaju države sa svojim glavnim gradovima. Tako uče četvrtaci!

'Hrana i piće'

Projekat ‘Hrana i piće’ realizovan je na časovima nemačkog jezika u trajanju od 3 nedelje. Umesto uobičajenih časova i sedenja u školskoj klupi, mi smo istraživali, anketirali drugare, pisali recepte na dva strana jezika, kuvali, sladili se i bavili se statističkom obradom podataka. Saznali smo da Nemci kuvana jaja jedu kašikom i u tome se i sami oprobali, na osnovu ankete zaključili da je omiljeno jelo u školi Bečka šnicla i shvatili da je palačinka (Pfannekuchen) zapravo kolač iz tiganja.

 
Istorijska sekcija

Naš cilj je učenicima približiti ono što ih čeka polaskom u peti razred. Zato je prava stvar istorijska sekcija. Učenici trećeg razreda su na istorijskoj sekciji učili o Kleopatri i pravili ogrlice inspirisane njenom ličnom kolekcijom 🙂 Ludo su se zabavili, a mame, tetke i sestre su dobile lepe suvenire.

Projektna nastava u VI razredu

Projektna nastava u VI razredu: krstaški ratovi. Časovi istorije su se pretvorili u mini projekte, kako bi se učenici upoznali sa gradivom, istraživali na zadatu temu, a kasnije i prezenovali ono što su naučili. Na prvom času učenici su se upoznali sa najvažnijim ratovima i viteškim redovima, dok su na drugom samostalno istraživali o zadatim temama. Treći čas je bio rezervisan za pravljenje lente vremena, a onda je svako ponaosob prezentovao rezultate svog rada.

Učenici u ulozi nastavnika

Postaviti učenike u ulogu nastavnika, suočiti ih sa onim što to zvanje nosi bio je cilj časa muzičke kulture. Učenici osmog razreda su imali zadatak da spreme jednu lekciju i da je u određenom vremenskom okviru prezentuju razredu. Ono što učenici nisu znali je da će nastavnice muzičkog i srpskog takođe biti u ulozi učenika. Tako su nastavnice pitale šta im nije jasno, da li lekciju moraju da pišu u svesku, da li će to odgovarati za ocenu, koliko ima do kraja časa i mnoge druge stvari koje učenici inače pitaju u toku časa. Čas je protekao uz smeh ali i trud i rad. Najteže je bilo obuzdati dve nove učenice, kako kažu nastavnici 😉

 
Mobilni telefoni

Za i protiv, to je bila jedna od tema tokom projektne nedelje. Cilj je bio da učenici naprave istraživanje u kojem bi iz različitih uglova pokazali pozitivne i negativne uticaje mobilnih telefona. Učenici 5. i 6. razreda istraživali su pozitivne, a 7. i 8. negativne uticaje. Kraj projekta obeležila je debata. Roditelji su bili ti koji su odlučili koja strana se pokazala uspešnijom. Iako se činilo da će strana protiv mobilnih telefona lako odneti pobedu, ekipa 5. i 6. razreda je osvojila više glasova. Saznanja do kojih su došli svi učesnici projekta sigurno će uticati na njihov budući stav prema mobilnim telefonima.

Kako razlikovati različite vrste školjki i puževa?

Vrlo jednostavno! Njihove prelepe ljušture otkrivaju koja vrsta školjke ili puža je u pitanju. Da prepoznavanje ove dve grupe mekušaca nije bauk, imali su prilike da se uvere učenici šestog razreda na času biologije, kada su izabrali različite ljušture, a potom određivali kome pripadaju.

Adaptacija

Zašto je kaktus svoje listove zamenio trnjem? Kako se polarna lisica bori protiv hladnoće? I kakva se to čudna bića kriju u tropskoj kišnoj šumi? Na ova, ali i druga pitanja naši osmaci su dobili odgovore istražujući adaptacije organizama na uslove staništa u kojem žive. Istraživanje se odigralo kroz projektnu nastavu iz biologije, a rezultiralo odličnim prezentovanjem zanimljivih otkrića o prilagođenostima živih bića polarnih predela, tropskih kišnih šuma i pustinja.

Projektna nedelja u nižim razredima protekla je u temi filma. Upoznali smo se sa istorijom filma, žanrovima, kadriranjem. Priču Krokodokodil Dušana Radovića smo preneli na film u različitim oblicima. Bavili smo se režijom i oduševili mnoge.

VESTI I DEŠAVANJA