Letopis

DECEMBAR

DECEMBAR

Pohod na Mjesec

Na času srpskog jezika u petom razredu ilustrovali smo poruke do kojih smo došli čitajući pripovetku “Pohod na Mjesec” Branka Ćopica.

 

Svetski dan programiranja

Prvi Svetski dan programiranja je 9.12. vrlo uspešno organizovan u POŠ „Tvrđava“ u saradnji sa kompanijama COPRIX media koja je predstavila svoj InterAktivni Bukvar i InterAktivna Matematika koje se u našoj školi već uveliko koriste i ARVRtech koji su predstavili mogućnost upotrebe virtuelne realnosti u nastavi. Osim toga deca su imala prilike da se upoznaju sa BeeBotom, a odigrali su i fudbalsku utakmicu Mbotovima.

 

Komarci na času engleskog

Ko kaže da su komarci dosadni? Nama nisu, barem oni “engleski”. Na času engleskog jezika naši dragi drugaci su obnavljali brojeve. Da im čas bude zanimljiv, pobrinule su se niko drugo nego male “krvopije”. Razletevši se po tabli, svaki komarac nosio je na svom krilu po jedan broj. Učenici su prozivani jedan po jedan, a zadatak im je bio da u roju pronađu komarca sa određenim brojem. Dok je potraga trajala, ostali učenici su “zujali” i time potragu otežavali. Na kraju su svi komarci pronađeni, brojevi obnovljeni, a učenici su nasmejani izašli sa časa, još uvek “zujeći”!

 

Projekat "Zanimanja"

Drugaci su imali mini projekat kroz koji su nedelju dana istraživali o izabranom zanimanju, i kao krunu svog rada u školu došli u odabranim ulogama i prezentovali svoj rad. Tog dana u školi je bio i zubar i mesar i veterinar i frizer i poštar i lekar i zidar i stolar i vozač i obućar i pekar. Na času smo mnogo toga naučili, pa čak i jeli i osetili miris mesare.

 

Story Cubes

Razvoj funkcionalnog (primenjivog) znanja se postiže povezivanjem različitih, potpuno nepovezanih pojmova. Story Cubes je igra u kojoj deca izmišljaju priče na osnovu pojmova sa kockica. Naši prvaci su smislili vrlo smešne priče i kroz zabavu razvijali maštu i kreativnost. Dobar preduslov za rešavanje konkretnih problema.

 

Učenice u Pokrajnskoj skupštini

Učenice naše škole su pozvane u Pokrajinsku skupštinu i tamo su aktivno učestvovale u javnoj raspravi u vezi sa nacrtom Zakona o prevenciji nasilja i zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja. Teodora Paljić, Ana Đilas, Jovana Đermanović i Nikoleta Cvetićanin iznele su rezultate istraživanja projekta Deca u akciji, ali i predložile svoja rešenja vezana za prevenciju i reagovanje na nasilje. Mi smo veoma ponosni na naše đake, jer se na odgovoran i konstruktivan način bave ovim problemom koji se tiče svih nas.

 

Ogledni čas hemije

Povezali smo hemiju, srpski i engleski jezik na jednom času. Nakon kratkog izlaganja nastavnice hemije, pred učenike je postavljen novi zadatak da znanje primene na konkretnom problemu: kako razmišljati kao Mendeljev i smestiti elemente u šemu Periodnog sistema elemenata na osnovu informacije o atomskom broju, rasporedu elektrona ili slično. Svoje utiske o času učenici su napisali na kartice na engleskom jeziku. Šta je nama ova korelacija donela? Učenici su se podsetili biografije kao književne vrste a neki su vežbali i govorništvo; učenici su naučili kako da odrede grupu i periodu PSE i da elementu pronađu odgovarajuće mesto; vežbali su da na engleskom jeziku u pisanoj formi izraze svoja osećanja. Ono što je najvažnije u času su podjednako uživali i nastavnici i učenici.

 

Provodnici i izolatori

Kako najlakše naučiti koji materijali su provodnici struje a koji izolatori?! Mi predlažemo eksperimentalni rad! Kroz niz praktičnih ogleda u kojima su korišćni set osnovnog električnog kola i materijali kao što su plastika, drvo, metal i stiropor, provodljivost je testirana. Učenici trećeg i osmog razreda koji imaju potrebno predznanje, pomagali su drugovima iz drugog razreda da upoznaju provodljivost materijala i izvedu oglede.

 

Gostovanje Soundcheck Orchestra

U novogodišnjem izdanju emisije Ženska posla 28. decembra omladinski pop-rock orkestar Soundcheck Orchestra imao svoje prvo televizijsko gostovanje.Članovi orkestra su imali priliku da predstave sebe, instrumente na kojima sviraju kao i svoje viđenje muzike i rada kroz druženje u orkestru. U ambijentu naše škole gde se odvija rad orkestra snimljen je deo probe na kojem su članovi Soundcheck Orchestra izveli dve pesme (obrade) grupe Eurythmics “Sweet Dreams” i Qeen “The show must go on”.

 

VESTI I DEŠAVANJA