3.12. - Predavanje o bolestima zavisnosti

U našoj školi smo imali privilegiju da ugostimo prof. dr Draganu Ratković sa katedre za psihijatriju i medicinsku psihologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Putem  informativnog predavanja o bolestima zavisnosti usmerili smo učenike na dva ključna problema – alkoholizam i narkomaniju. Svesni ozbiljnosti tema i posledica koje nose, želeli smo da približimo učenicima koliko je podvodljivost i radoznalost u nekim slučajevima izuzetno rizična. Počevši od fizičkih manifestacija, pa sve do psihičke slike, usmerili smo se na ono kroz šta osoba prolazi kako bi opet uspostavila kontrolu. Na ovom putu imali smo primere iz prakse, gde statistički podaci ukazuju na veliku borbu koju ne dobije svaki zavisnik, čak naprotiv. 

Hvala profesorki Ratković na inspirativnom predavanju i podsticanju svesti o važnosti edukacije o bolestima zavisnosti.

08.12.- muzičko gostovanje

Učenici sedmog razreda imali su priliku da se upoznaju sa izgledom i zvukom gudačkih instrumenata. U gostima su nam bili Siniša Mazalica koji je učenicima predstavio kontrabas dok su nam Jelena i Nikola Tubić predstavili violončelo i violinu.

Često zaboraljamo koliko je muzika lekovita i koliko može da podstiče našu maštu. Jedan od pravih primera je izazov koji su učenici postavili našim gostima. Verovali ili ne, ali naši gosti su pristali da se zamene instrumenata i da svoja umeća sviranja okušaju na drugim. Tako smo imali prilike da čujemo i vidimo kako jedan violončelista svira violinu, ali i kako violinistkinja svira čelo. Prema njihovim rečima – nije bilo lako, ali nije ni neizvodljivo. Ono što njih vodi jesu ljubav prema muzici i stvaranju. 

Za sam kraj, naši gosti su, uz pratnju klavijature koju je svirao Branislav Tubić, odsvirali ” Zvončiće” čime su nam uveličali već započeto praznično raspoloženje.

eTwinning čestitke

Poznato vam je da kolektiv škole često učestvuje na edukativnim, kreativnim i sportskim projektima. Jedna od platforma koju koristimo za pronalaženje partnera za učešće u projektima je i eTwinning. Ove školske godine naši četvrtaci sa nastavnicom engleskog jezika učestvuju na projektu “My video pen pal” zajedno sa učenicima iz 16 evropskih zemalja. Jedan od zadataka kojima se trenutno bavimo jeste pisanje novogodišnjih i božićnih čestitaka svojim evropskim drugarima. Pored kreativnosti vežbamo učenje stranih jezika, ali i upoznajemo kulture drugih naroda.

Projekna nedelja i humanitarni vašar

Inspirisani temama naših KA 1 i KA 2 projekta u okviru Erasmus + organizacije krajem polugodišta organizovali smo projektnu nedelju i humanitarni vašar. Učenici mlađeg školskog uzrasta su tokom projektne nedelje vođeni idejom Deda mrazove radionice kreirali čestitke i ukrase od recikliranog materijala. Učenici viših razreda bavili su se proveravanjem kvaliteta vode, pravilnim upravljanjem otpadom i reciklažom istog, klimatskim promenama i čovekovim uticajem na iste, kulturnim nasleđem Fruške gore. Ove teme proizašle su iz KA 1 projekta pod nazivom “Preduzetništvo kroz Inovacije i održivost”. Kada je u pitanju KA 2 projekat “Putevima antičkih civilizacija”, učenici su izrađivali nakit po ugledu na nakit koji je bio statusni simbol Rimljana, izradom Koloseuma kao kulturnog nasleđa koje i danas predstavlja najveći amfiteatar. Pored ovih aktivnosti, učenici su se upoznali da latinskim izrekama koje su krasile njihove čestitke, igrom “Rota” i izradom kolačića koji potiču iz antičkih vremena. 

Humanitarni vašar svojim prirustvom obogatili su roditelji učenika, njihovi prijatelji i komšije škole. Prikupljen novac od prodaje čestitki, ukrasa i kolačića prosleđen je u humanitarne svrhe.