Zmajev muzej

Jovan Jovanović Zmaj rođen je u Novom Sadu, 1833.godine. Svoju buduću suprugu, Ružu Ličanin upoznao je i oženio 1862.godine, nakon čega nastaju i jedne od najlepših pesama, kao što su:”Kaži mi kaži kako da te zovem” i “Tiho noći moje sunce spava”. Inspirisan ljubavlju, porodicom i decom, Jovan Jovanović Zmaj predstavlja jednog od najvećih liričara iz epohe srpskog romantizma. Upravo proučavajuću epohu romantizma, učenici VIII razreda su se upoznali sa izabranim delima čika Jove Zmaja iz zbirke pesama “Đulići”. Pored upoznavanja sa delima čika Jove Zmaja, učenici su se upoznali i sa porodičnom kućom koja se nalazi u Sremskoj Kamenici koja predstavlja nepokretno kulturno dobro odnosno spomenik kulture. Ova kuća predstavlja Zmajev muzej sa stalnom postavkom koja obuhvata veliki broj eksponata vezanih za pesnikov život i rad. 

Mipl

Na poziv roditelja učenika III razreda posetili smo “Mipl”, klub za igranje društvenih igara. Pored prezentacije roditelja o istorijskom razvoju društvenih igara, saznali smo i koliko su društvene igre bile bitan faktor za izbor vojskovođa. Nije tajna da su neke od grobnica faraona pored blaga sadržale baš i društvene igre. U okviru predavanja upoznali smo se i sa pravilima pojedinih igara koje su i danas aktuelne. Saznali smo da se godišnje kreira preko 2000 igara koje su dostupne i na našem tržištu koje se ujedno mogu pronaći i u Mipl radnji. Upoznali smo se sa tri društvene igre u kojima smo se i oprobali. Naša topla preporuka jeste da probate i odigrate partiju sledećih igara: “King of Tokyo ukoliko volite dinamičnu igru sa likovima poput monstruma, džinovskog robota ili misterioznog vanzemaljca koji imaju posebne moći, a cilj im je da pobede Tokijo. “Ticket to ride je društvena igra koja svakom igraču dodelje po dva zadatka koji treba da ispune. Kako bi spojili dve destinacije moraju pronaći odgovarajući put i zauzeti ih sa svojim figuricama. “Marrakech je izuzetan primer edukativne/porodične igre. U gradu Marrakech igrači se trude da prodaju najviše tepiha, ali tako što će primorati ostale igrače da sa “kupcem” stanu na njihov tepih, a sve u nastojanju da zarade najviše novca od prodaje.

Novogodišnji bazar

U toku projektne nedelje učenici naše škole upoznali su se sa različitim zanimanjima, kreirali su društvene igre, putovali kroz svemir, ali i napravili najslađe kolače. Svoje projekte predstavili su roditeljima koji su svojim prisustvom upotpunili školski humanitarni vašar. Zahvaljujući prodatim ukrasima, knjigama, društvenim igrama i ukusnim kolačićima koji su pronašli svoje nove vlasnike, sakupili smo 46.000 dinara koje ćemo donirati u nadi da će ova naša mala pomoć nekome ulepšati praznike.

Hvala svim roditeljima, bakama, dekama, tetkama i prijateljima na ukazanom poverenju i želji da zajedno prenesemo novogodišnju čaroliju.