Letopis

01.02. - Dan Novog Sada

Novi Sad proglašen je slobodnim kraljevskim gradom 1748.godine. Od potpisivanja „Povelje slobodnog kraljevskog grada“ naš grad je stekao autonomiju u okviru tadašnje Hasburške monarhije. Zvanično od prvog februara 1998.godine obeležavamo Dan Grada kada se organizuju različite kulturne manifestacije. Ove godine naš grad je poneo titulu “Evropske predstavnice kulture” i tako je postao jedan od 60 gradova, odnosno jedan od prvih gradova van Evropske unije koji su poneli ovu titulu, negujući bogatstvo različitosti i interkulturalnost. Evropska prestonica kulture za 2022. godinu proslaviće Dan Grada na jedinstven način. Izložbu “Akcenti” možete pogledati u Muzeju Grada Novog Sada. Pored ove izložbe, izdvajamo i izložbu koja će se održati u muzeju Vojvodine u periodu 01.02.-30.04.2022.godine pod nazivom Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine“. 

Učenici drugog razreda su se na času likovne kulture upoznali sa heraldikom, odnosno sa naukom o grbovima. Koristeći maštu i stečena znaja o grbovima nastali su radovi povodom Dana Grada viđeni očima deteta.

14.-21.02. - Nedelja ljubavi

U februaru smo sa učenicima pričali o ljubavi i šta ona predstavlja, nama i osobama koje nas okružuju. Navodili smo primere šta je to što volimo, šta nam se dešava kada se zaljubimo i zašto je ljubav zapravo prirodan fenomen koji nam se naprasto “desi”. Često čujemo od učenika kako se oni nikada neće zaljubiti, ali verujemo da će baš ti učenici sa odlučnim stavom među prvima iskusiti leptiriće u stomaku, rumene obraze i “gubitak” glasa. Ljubav se manifestuje kroz različite oblike i primere u životu što smo mogli videti na primerima životinja koji tokom života imaju samo jednog partnera kao što je slučaj kod roda, voluharica, pingvina, nekih vrsta mrava, labuda, gibona, pojedinih vrsta riba i vukova. Takođe smo se upoznali  sa pesmama koje su sastavni deo školskog kurikuluma, a koje govore o ljubavi prema prijateljima, roditeljima, određenom pozivu, ali i umetnosti. 

Analizirajući šta je to sve moguće voleti i na koji način se ljubav može iskazati obeležili smo i Dan maternjeg jezika. Ovaj dan ustanovljen je od strane Uneska kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava svakog deteta i odrasle osobe da se služi svojim maternjim jezikom. Ovim pravom omogućeno nam je da negujemo jezičku kulturu zajednice kojoj pripadamo. Učenici starijih razreda su se oprobali u pisanju kratkih pesama, čije radove možete videti na fotografiji.

VESTI I DEŠAVANJA

Priključi se našem timu!

POŠ “Tvrđava” poziva sve entuzijastične i predane pojedince da se pridruže našem timu kao nastavnik/nastavnica...