Projekat “Youth for impact”

Na inicijativu internacionalne organizacije “Aisec” koja okuplja mlade u želji da omogući razvoj liderskih potencijala kroz volonterska iskustva polaznika ostvarena je saradnja sa željom da se priključimo projektu “Youth for Impact”. U goste nam je došao student iz Brazila. Humbert je sa učenicima naše škole kroz radionice pričao o specifičnostima svoje zemlje, ali ih je upoznao i sa kuluturom njegovog naroda. Poseban akcenat stavljen je na ciljeve održivog razvoja, klimatskim promenama i važnosti biljnog sveta. Pored ovih tema, učenici su pričali o rodnoj nejednakosti, nejednakosti među ljudima, reciklaži, zagađenju vode i energetskoj održivosti. Verujemo da će nam ovo iskustvo omogućiti pre svega da primenimo stečena znanja, ali i da održimo prijateljstva koja su se razvila.

Mileva: Mi smo stena

Učenici od V do VIII razreda imali su prilike da posete interaktivnu izložbu “Mileva: Mi smo stena” u Muzeju grada Novog Sada. Ovom izložbom predstavljen je život jedne od naših najuspešnijih naučnica kroz prizmu prezimena “Ajnštajn” čiji je prevod “stena”. Ova izložba sastoji se od vrlo snažnog vizuelnog narativa, jedinstvena je i zato što je nastala kreativnom upotrebom najmodernijih tehnologija, novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma, ali i klasičnog umetničkog jezika koji se ogleda u skulpturi, grafičkom dizajnu, crtežu i slici. 

Berlinski zid unutar učionice

Učenici VIII razreda su na zajedničkom času istorije i nemačkog jezika imali prilike da nauče nešto novo o Berlinskom zidu – zbog čega i kako je on napravljen, šta je predstavljao u drugoj polovini XX veka, a šta danas, kao i da vide originalne fotografije kako zid izgleda danas.

Takođe, učenici su bili podeljeni na dva dela zamišljenim “zidom”, nakon čega im je zadatak bio da razmisle šta je to što jedna strana ima, a druga možda ne može da preživi bez toga (kao npr. voda). Završni deo časa je bio namenjen pismima i porukama mira koje su učenici kačili na “zid”.