Zanimljivosti

MAGIČNO MLEKO

MAGIČNO MLEKO

MAGIČNO MLEKO

MAGIČNO MLEKO

U divnim hemijskim reakcijama i eksploziji boja možete uživati koristeći materijale koji postoje u svakom domaćinstvu, kao što su mleko, prehrambena boja i deterdžent za sudove.

Za ovaj eksperiment je potrebno:

– plitka posuda (duboki tanjir)
– tečna jestiva boja (za kolače), različite boje
– mleko
– detredžent za sudove
– štapići za uši

Magično mleko

U divnim hemijskim reakcijama i eksploziji boja možete uživati i koristeći materijale koji postoje u svakom domaćinstvu, kao što su mleko, prehrambena boja i deterdžent za sudove
Mleko sipati u plitku posudu, sačekajte da se smiri i nestanu mehurići. U mleko sipati tečne jestive boje (boje za kolače). Štapić za uši dobro natopiti detrdžentom za sudove i umočiti ga u centar posude kako bi se dobio efekat magičnog mleka. Posmatrajte kako se boje kreću i odmiču od štapića.

Sada lagano štapićem prevlačite po površini obojenog mleka. Možete čak napraviti neko umetničko delo!

Na samom kraju, ubacite po sredini mleka jednu kap deterdženta, i vidite šta će se desiti!

KAKO OVO FUNKCIONIŠE

Osnovni sastojak mleka je voda. U njemu takođe ima i vitamina, minerala, proteina, ali i kapljica masnoće. Masti i proteini su osetljivi na promene u okruženju, u ovom slučaju mleka.
Tajna razlivanja boja je zapravo skrivena u kapljici sapuna tj deterdženta za sudove. Deterdžent za sudove, zbog svoje bipolarne karakteristike (nepolaran na jednom kraju i polaran na drugom), oslabljuje hemijske veze koje drže proteine i masti. Hidrofilični (to znači da voli vodu) pol strukture sapuna se rastvara u vodi, a hidrofobični (plaši se vode) pol strukture sapuna se vezuje za kapljice masti u mleku. Tu počinje zabava.

Molekuli masti skakuću i okreću se u svim pravcima i smerovima, dok molekuli deterdženta jure okolo u potrazi za molekulima masti kojima će se priključiti. Tokom ove molekularne gimnastike, molekuli boje lete na sve strane, pa tako nevidljive reakcije postaju vidljive. Kako se deterdžent meša sa mlekom reakcija jenjava i u nekom momentu prestaje.

Pokušajte da dodate još koju kap deterdženta, da proverite da li još uvek traju neka molekularna pomeranja. Ako se ona nastave, to znači da postoji još koji molekul masti koji nije našao partnera za igru u boji.

VESTI I DEŠAVANJA