Letopis

03.03.- Poseta Vega IT kompaniji

Da bi naša škola rasla potrebni su joj partneri koji veruju u misiju škole “Primenljivog znanja”. Tadicionalno naši učenici jednom godišnje idu u posetu jednoj od najuspešnijih kompanija iz IT sektora koja posluje na ovim prostorima. U Vega IT kompaniji naši učenici su u mogućnosti da se upoznaju sa zanimanjem programera, ali i drugih zaposlenih koji predstavljaju bitan činilac tima. Iako je danas IT industrija sve popularnija i većina učenika se od malih nogu vodi time da će postati programeri, to baš i nije lako. Šta zapravo znači raditi u jednoj IT kompaniji i kakva su znanja i veštine potrebne saznali su učenici sedmog i osmog razreda. Pored izazovnih zadataka, upoznavanja ljudi i njihovih kultura širom sveta, zaposlenjem u jednoj ovakvoj kompaniji omogućava vam da radite na sebi.  

Podrška Vega IT kompanije našoj školi ogleda se kroz približavanje znanja učenicima, razvijanjem interesovanja i sticanju veština kroz posete ovoj kompaniji, postavljanjem izazovnih zadataka koji se oslanjaju na programske jezike sa kojima se upoznajemo na časovima digitalnog sveta, kao i informatike i računarstva.

Učenici naše škole koji se opredele za upis u Privatnu gimnaziju “Tvrđava” imaće prilike da sticanje praktičnih, primenljivih znanja i razvoj veština potrebnih za fakultet i tržište rada obezbede kroz praksu i stipendije koje nudi Vega IT kompanija.

08.03. - Dan žena

Drugu godinu zaredom učenici naše škole zajedno sa nastavnicima i učiteljicama prikupljaju sredstva za Sigurnu žensku kuću iz Novog Sada. Sigurna ženska kuća predstavlja deo Centra za socijalni rad grada Novog Sada, odnosno delatnost socijalne zaštite. Ovakav način rada predstavlja celovit oblik društvene zaštite žena i dece koji su ugroženi nasiljem u porodici u vidu specijalizovanog prihvatilišta i prihvatne stanice.

Funkcija Sigurne ženske kuće je da obezbedi fizičku i egzistencijalnu sigurnost, psihosocijalnu podršku i pravnu pomoć.

U ovoj humanoj misiji pružanja pomoći ugroženim ženama i deci žrtvama porodičnog nasilja učestvuje i naša škola. Izuzetno nam je drago što možemo da pomognemo i obezbedimo osnovne namirnice za prijatniji boravak u sigurnoj kući.

Ovim putem želimo da se zahvalimo roditeljima i deci koja su učestvovala u humanitarnoj akciji i da osnažimo buduće generacije da se priključe sličnim akcijama i pomognu onima kojima je pomoć potrebna. 

09.03. - Međunarodni sajam obrazovanja PUTOKAZI

Sajam obrazovanja okuplja institucije koje predstavljaju oko 500 obrazovnih profila. Cilj sajma je pružanje informacija budućim srednjoškolcima i studentima o uslovima upisa u srednje škole i fakultete kao i kurukilum koji ih očekuje na poljima određenih profila. Učenici viših razreda naše škole posetili su sajam obrazovanja kako bi se upoznali sa potencijalnim srednjim školama koje će pohađati. Jedna od škola čiji smo štand posetili je štand Privatne gimnazije “Tvrđava” koja predstavlja naredni korak u obrazovanju učenika koje interesuje IT sektor.

U okviru sajma knjiga učenici naše škole imali su prilike da pronađu dela svetski poznatih pisaca, ali i dela naših autora. Pored izloženih knjiga i drugih umetničkih dela, učenici su imali mogućnost da se upoznaju i sa autorima, ali i sa različitim programima za osnovce i srednjoškolce. 

22.03. - Edukativno predavanje udruženja JAZAS

Omladina JAZAS kreirala je jedinstveni program vršnjačke edukacije za učenike sedmog i osmog razreda na temu “Reproduktivnog zdravlja”. Ova tema je sastavni deo gradiva iz biologije i kao takva predstavlja pripremu učenika za život. U okviru reproduktivnog zdravlja govorimo pre svega o zdravim navikama, održavanju higijene i preventivnim merama uz pomoć kojih se možemo zaštiti od različitih polno prenosivih bolesti. Cilj ovakvih predavanja je upoznavanje mladih kako i na koji način mogu da sačuvaju svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih partnera. Učenici su danas izloženi mnogobrojnim sadržajima koji često šalju višeznačne i neistinite poruke. Ukoliko učenicima ne pružimo proverene informacije na vreme može doći do različitih zabluda i uverenja koja su štetna po njih i njihovu okolinu. Drago nam je što smo imali prilike da ugostimo vršnjačke edukatore udruženja “JAZAS” koji su dodatno učenicima pružili infromacije o reproduktivnom zdravlju i na ovaj način ih podstakli da postavljaju pitanja, analiziraju i izvode zaključke o odogovornom stupanju u odnose. Napominjemo da je ova tema od izuzetne važnosti i da je potrebno razgovore na ove i slične teme voditi i u okviru porodice.

VESTI I DEŠAVANJA

Priključi se našem timu!

POŠ “Tvrđava” poziva sve entuzijastične i predane pojedince da se pridruže našem timu kao nastavnik/nastavnica...