“Ugasi rizik”

Omladina Jazas radi na poboljšanju položaja i uslova života mladih. Tradicionalno svake godine ugostimo volontere ove organizacije kako bismo zajedno omogućili učenicima da se upoznaju sa raznolikim pristiscima društva koji predstavljaju pravemale životne ispite. U okviru projekta “Ugasi rizik” omladina Jazas-a sprovodi preventivne aktivnosti. Radionice su usmerene na razvoj kritičkog mišljenja i veštine odupiranja pritisku vršnjaka, tako da pokrivaju prevenciju svih vrsta zavisnosti sa posebnim akcentom na duvanske proizvode. Verujemo da je ova tema od izuzetne važnosti za učenike osnovne škole jer su im duvanski proizvodi i drugi, zamenski proizvodi veoma dostupni. Na ovim radionicama govorimo o štetnosti konzumiranja istih kako po pojedinca, tako i njegovu okolinu, učimo na koji način možemo da se odupremo pritiscima, ali i da pomognemo vršnjacima koji su upali u zamku mirišljavih, svetlucavih i elektronskih preparata.

Dan primirja

Dan primirja u I svetskom ratu obeležava se 11.11., a simbol ovog događaja predstavlja Natalijina ramonda. Simbolika Natalijine ramonde je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena. Ovaj cvet uglavnom raste na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, poprište slavne bitke u I svetskom ratu. 

Ova retka i zaštićena biljka raste na području Balkana, može se naći u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Druga simbolika leži u činjenici da je ovo biljka feniks – kao što je bila i naša vojska. Pored Natalijine ramonde postoji i Srpska ramonda, a zajedničko im je to da nakon dužeg perioda suše, sa vrlo malo vode listovi ponovo ožive. Amblem se sastoji od zelene trake koja simboliše Albansku spomenicu (koju su dobijali vojnici prešavši Albaniju) i ljubičastog cveta sa pet latica – Natalijinom ramondom. Učenici IV razreda su se sa ovim simbolom upoznali u okviru sekcije Historiš.

Stanovnici naše bašte - bundeve

Biobašta je sekcija za najmlađe koji vole da se uprljaju dok okopavaju zemlju, zalivaju cveće, ali i brinu o mladicama koje su posađene. Kako bismo dočekali da nam nešto izraste u našoj bašti bilo je potrebno mnogo truda, ali i strpljenja. Čak su komšijske mace, kuce i ptice bile izuzetno zainteresovane, ali i začuđene kada su videle da nešto viri u našoj bašti. Verujte, da smo svi bili više nego srećni i ponosni na naše učenike i nastavnice koje drže ovu sekciju kada smo videli bundevice. Bundeva ili tikva je jednogodišnja biljka puzavica čiji se proizvodi koriste u ljudskoj ishrani. Mi naše bundeve nismo pojeli, ali su one pronašle svoje mesto na časovima likovne kulture, sveta oko nas i biologije gde smo ih dodatno proučavali. Nije nam drago što se moramo oprostiti od ovih prelepih vesnika jeseni, ali ćemo se potruditi da i naredne godine naša bašta bude šarena.

KA 1 Erasmus + projekat

Sa ponosom želimo da podelimo vest koja nam je stigla – naš projekat pod nazivom “Preduzetništvo kroz inovacije i održivost” je odobren od strane Fondacije Tempus. U narednih 18 meseci, naša škola će se baviti ovim projektom kroz različite aktivnosti koje su prilagođene učenicima, ali i nastavnicima. Projekat obuhvata job shadowing odnosno posmatranje poslova direktora i pedagoga Osnovne škole “Grohote” na ostvru Šolta u Hrvatskoj, kao i učestvovanje nastavnika na međunarodnom kursu Education for Sustainability u Pragu. Verujemo da smo na pravom putu kada je u pitanju razvoj škole i da je ovo samo prvi od mnogih projekata.