Letopis

NOVEMBAR

NOVEMBAR

19.11. - Opštinsko prvenstvo osnovnih škola u basketu

Naši učenici predvođeni nastavnikom fizičkog vaspitanja učestvovali su na opštinskom prvenstvu osnovnih škola u basketu za dečake. Iako su drugi timovi bili sačinjeni od iskusnih košarkaša, ni našim učenicima nije falilo mnogo do najboljeg odličja. Na putu do prvog mesta isprečila se povreda. Pored ove povrede naši učenici sedmog i osmog razreda su svojim trudom i zalaganjem osvojili veliko treće mesto.

POŠ Tvrđava
19.11. - Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

Udruženje “Restart” iz Novog Sada ima za cilj pružanje pomoći u resocijalizaciji i daljem napredovanju kroz život aktivnim i bivšim korisnicima narkotika. Kroz šta prolaze ljudi koji dođu u dodir sa drogom, kako ona obuzima telo i dušu i koji su sve rizici, odnosno prosledice čuli smo od predstavnika ovog udruženja. Naša zajednička misija usmerena je na osvešćivanje mladih osoba kako i na koji način da se zaštite od loših uticaja koji su sveprisutniji. Videvši pravu sliku ove opake zavisnosti, učenici su mogli da čuju i kroz šta je prošla porodica jednog od osnivača ovog udruženja na njegovom dugotrajnom putu do izlečenja. Verujemo da je ovo iskreno predavanje približilo učenicima sedmog i osmog razreda koje su posledice konzumiranja narkotika i osvestilo ih da u svakom trenutku imaju kome da se obrate bilo da imaju pitanja, nedoumice ili poteškoće.

22.11. - Muzičko gostovanje

Koliko naši učenici vole kad im neko dođe u goste i koliko su zahvalna publika pokazala su mnoga gostovanja. Ovog puta u goste nam je naša nastavnica klavira dovela Kristofa Jana, solo čelistu Beogradske filharmonije. Uz pomoć zvuka klavira i violončela uživli smo u kompozicijama promenljivog ritma, zvuka i emocije. Pored upoznavanja sa instrumentima, saznali smo i nešto o tome kako je biti član velikog i značajnog orkestra, koliko je teško i zahtevno uvežbavati kompozicije, ali i koliko je lako prevazići jezičke barijere uz pomoć notnih zapisa.

25.11. - Poseta “Vega IT” kompaniji

Učenici trećeg razreda su u pratnji nastavnika informatike, učiteljice i pedagoga škole imali priliku da se upoznaju sa vodećom “ IT” kompanijom koja postoji i radi u Novom Sadu. Kako izgleda jedan radni dan zaposlenih, šta sve programeri treba da znaju i čime se bave saznali smo od vodećih članova, ali i roditelja naših učenika. Iako se naši učenici lako nose sa novitetima kada su u pitanju programski zadaci, programiranje i kreiranje sadržaja postoje i teži izazovi za koje smo morali da konsultujemo stručnjake iz ove oblasti. Zaposlenima je nakon rada neophodna i krativna i izazovna pauza, kako ona može da izgleda pokušali smo da saznamo spuštajući se toboganom, igrajući stonifudbal, ali i opuštajući se na pilates lopti.

Partnerstvo u Erazmus + projektu

U okviru projekta pod pokroviteljstvom Erazmus + naša škola je bila partner Osnovnoj školi “Grohote” iz Hrvatske. Direktor i pedagog škole su tokom novembra posećivali časove naših učiteljica i nastavnika, sekcije i druge vannastavne aktivnosti kako bi unapredili svoj rad. Promocijom njihove škole kroz primere, aktivnosti kojima se bave učenici smo naučili na koji sve način možemo našim učenicima da omogućimo praktičnu primenu znanja, kao i da otvorimo put za neku dalju saradnju. Uz pomoć kolega iz Hrvatske, usmerili smo se na projekte iz evropskih fondova za koje verujemo da nam mogu pomoći u realizaciji naših ideja. 

VESTI I DEŠAVANJA

Priključi se našem timu!

POŠ “Tvrđava” poziva sve entuzijastične i predane pojedince da se pridruže našem timu kao nastavnik/nastavnica...