03.10. Odlazak u bioskop

Projekcijom filma pod nazivom “Ričard roda II” upoznali smo se sa porodicom roda koja je prihvatila vrabca kao ravnopravnog člana svoje familije. Ovaj porodični krug broji i druge ptice kao što su sova i kanarinac. Ričar je neustrašivi vrabac koji zbog svoje brzopletosti upada u nevolje, ali ne napušta lidersku poziciju. U potrazi sa sobom i svojom vrednošću upoznaje jato vrabaca i odlučuje se da im pomogne i tako ih oslobodi okova strašnog pauna. Da li je uspeo u tome i šta je zapravo timski duh, moraćete da saznate sami 🙂

04.10. - Gostovanje autorke

Učenici sedmog i osmog razreda, u sklopu projekta na kojem se radi tokom cele školske godine, imali su priliku da ugoste profesoricu sociologije Mariju Vasić, autorku knjige “Kada Bog zažmuri”. Knjigu čine kratke priče nastale tokom Novosadske racije za vreme okupacije grada u drugom svetskom ratu. Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima, imali priliku da postave pitanja autorki. U zajedničkoj diskusiji učenici su saznali šta stoji iza svake priče i na koji način je autorka sakupljala informacije koje su formirale ovu knjigu. Autorka je takođe učenicima dala uvid i u sopstvene emocije koje je tokom pisanja ove knjige proživljavala, čime je sama atmosfera predavanja postala intimnija. 

05.10. Odlazak u bioskop

Učenici trećeg razreda imali su priliku da posete atelje 61 koji se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi u kojem se prave tapiserije. Učenici su obišli izložbene primere i upoznali se sa istorijatom ateljea. Nakon toga su obišli radionicu u kojoj su videli tkačnice i tkalje. Na kraju, kustoskinja ateljea ih je odvela u sobu za odlaganje materijala u kojoj su videli razne boje vune koje tkalje ručno boje. Ovaj atelje predstavlja važan izvor naše kulturne baštine, te je ova poseta uveliko obogatila učeničko iskustvo.

05.10. - Konfucijev institut

U okviru planiranih aktivnosti povodom dečije nedelje, ostvarili smo saradnju sa Konfucijevim institutom u Novom Sadu i organizovali čas Kineskog jezika u našoj školi. Čas je bio podeljen u dve celine. U prvom delu časa, učenici su se podelil u grupe prema nazivu novih reči. Igranjem, premeštanjem i drugim fizičkim aktivnostima učenici su usvajali nove reči. Nakon toga, pripremljena im je tradicionalna kineska čajanka. Na licu mesta, grejala se voda za čaj, te je on sipan u specijalne keramičke posudice, posebnom metodom obrade. Sa časa su učenici otišli sa znanjem 4 reči kineskog jezika i novom aromom čaja u čulima.

06.10. - Jesenji humanitarni vašar

Dečija nedelja obilovala je mnogobrojnim aktivnostima poput posete ateljeu, sportski dan, odlaska u bioskop, gostovanjima Konfucijevog instituta. Tokom ove nedelje potrudili smo se da učenicima omogućimo što više edukativnog, ali i kreativnog sadržaja u kojem bi mogli da razvijaju svoje talente ili pak da neke nove otkriju. Za kraj nedelje priredili smo humanitarni vašar. Iako nam humanitarne akcije nisu strane, ove godine poželeli smo starim stvarima da damo novi sjaj. Tako smo pod vođstvom nastavnice likovne kulture šili cegere od starijih majica, od kartona i papira pravili različite ukrase. Na jesenjem vašaru pronašle su se i društvene igre, knjige i po neki komad nakita. Sav prikupljeni novac donirali smo u humanitarne svrhe. U želji da pokažemo koliko nečije malo, mnogo znači, novac smo prosledili za Lenku Lazarević, našu malu sugrađanku.

Ponosni smo na naše učenike i nastavnike koji su se potrudili da od recikliranog materijala kreiraju predmete koji imaju svoju novu upotrebnu vrednost. Hvala svim roditeljima, dekama, bakama i komšijama koji su svojim prisustvom i donacijama ulepšali ovaj događaj.

25.10. Odlazak na Sajam knjiga

Učenici naše škole posetili su 66. Sajam knjiga u Beogradu. Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja. Učenici su prilikom obilaska štandova sa knjigama, imali priliku da posete i mamu učenice IV razreda koja je autorka knjige sa zagonetkama za decu. Šta se danas čita i koja literatura je namenjena učenicima osnovnih škola možete saznati od učenika, ali vam toplo preporučujemo da posetite ovu manifestaciju. 

31.10. - Praistorija u Muzeju Vojvodine

Učenici su se upoznali sa periodom prošlosti koji nazivamo ”Praistorija”. Ne možemo sa sigurnošću da znamo kako se zvao praistorijski čovek, ali prema rečima naše kustoskinje on je menjao imena. Prvo ime koje je nosio bilo je “Kamenko” prema dobu iz kog potiče. Dakle, kamen je bio glavni i kada je u pitanju kreiranje alata, ali i kad je u pitanju građevinski materijal. Potom je ovaj naš čovek promenio ime u “Metalko”. Izgleda da mu se metal više svideo, iako nije sasvim odustao od kamena. 

Pored upoznavanja sa predmetima koji potiču iz tog doba učenici su videli odeću i igračke koje su tada postojale. Nakon razgledanja eksponata, učenici su dobili i deo eksponata da drže u rukama (vaza, novčić). Naposletku posete, učenici su sami izveli zaključak da se današnji čovek zove ni manje, ni više nego “Kompjuterko”, zašto je to tako možete pitati njih 🙂