Letopis

03.-07.10. - DEČIJA NEDELJA

Svake godine u prvoj nedelji oktobra obeležava se Dečija nedelja u okviru koje učenici osmišljavaju aktivnosti. Mlađi učenici imali su prilike da pokažu svoje talente, predstave svoje kostime povodom “Jesenjeg karnevala”, napišu poruke svojim drugarima i da se oprobaju u različitim društvenim igrama. Učenici starijeg uzrasta su prema razredima izabrali boju odeće koju će nositi, da se oprobaju u društvenim i strateškim igrama, ali i da odgledaju filmove “Flipped” i “Billy Elliot”.

18.10. - Dan škole

Na dan kada su postavljeni temelji Petrovaradinskog utvrđenja i mi obeležavamo Dan škole. Ove godine, učenici i kolektiv škole imali su prilike da se oprobaju u različitim sporstksim aktivnostima kao što su orijentiring, bacanje vorteksa, povlačenje kanapa, trka u džakovima. Ko je pobedio i koliko nam je bilo zabavno dokazuju osmesi na dečijim licima.

20.10. - Poseta vojnim galerijama

U nedelji posvećenoj 329.rođendanu Tvđave, učenici su posetili i prošetali vojnim galerijama. Uz pomoć vodiča saznali smo kada i kako su vojnici branili utvrđenje, čemu su služile puškarnice i tajni tuneli i kako su bili organizovani dani u doba rata. Učenike je interesovalo kako su vojnici videli u tunelima koji se nalaze po više metara ispod zemlje i šta su jeli. U nekim trenucima učinilo nam se da su hodnici zaista tesni i mračni, ali smo se brzo navikli na datu atmosferu i pomalo zamišljali šta bismo radili da smo u ulozi vojnika.

PREDAVANJE O PUBERTETU

Oktobar je mesec kada se posebna pažnja poklanja očuvanju mentalnog zdravlja. Kako bismo ohrabrili učenike da razgovaraju na teme koje su im bitne i koje su deo njihovog odrastanja organizovali smo predavanje na temu puberteta. Nastavnica biologije je učenicama petog i šestog razreda objasnila koje se sve promene mogu očekivati u ovom periodu, šta one nose sa sobom i na koji način je moguće najadekvatnije reagovati u pojedinim trenucima. Iako je ova tema usmerena na fizičke promene, nastavnica biologije i razredne starešine su stavile akcenat i na promene raspoloženja, pojavu određenih emocija koje su uslovljenje fizičkim promenama.

Predavanje o pubertetu

Da je ovo buran i izazovan period – to znamo, ali ovakvim edukativnim predavanjima želimo da ohrabrimo naše učenice da postavljaju pitanja ili iznesu nedoumicu osobama koje poseduju stručna znanja i koje im mogu pomoći, kao i da i ukažemo da su promene koje slede pokazatelj uravnoteženog i optimalnog rasta mlade osobe.

Muzičko gostovanje

Učenik drugog razreda N.T. učestvovao je na prestižnom muzičkom takmičenju “Internacionalni susret violinista”. Naš učenik izveo je kompoziciju “Mazurka” i “Igra” i u kategoriji kandidata rođenih 2013/2014.godine osvojio prvu nagradu. Kako zvuče ove kompozicije dočarali su nam učenik koji je svirao violinu i njegov otac koji ga je pratio na harmonici. Kasnije smo čuli i kako zvuči valcer, ali i neke od kompozicija iz dečijih crtaća.

30.10. - MASKENBAL

Noć veštica se kod nas obeležava i zbog zabavnog karaktera. Učenici naše škole su putem časova razgovarali o ovom prazniku, zbog čega se on obeležava, ima li zajedničkih elemenata sa nekim od naših praznika, kao i šta zapravo predstavlja dobro poznata rečenica „trik ili poslastica”. Imali smo priliku da vidimo neke od nesvakidašnjih kostima, čak i ručno rađenih, domišljatih detalja i posebno našminkanih veštica, vilenjaka, predstavnika policije, klovnova, junaka iz crtanih filmova i bajki, bila je tu i jedna bakica i nekoliko dragih paukova, šišmiša i predstavnika Formule 1. Na našoj maloj proslavi ugostili smo bivšeg učenika naše škole koji je imao zadatak da fotografiše reviju kostima i na taj način nam predstavi svoje buduće zanimanje za koje se trenutno školuje – fotograf.
Nakon maskenbala učenici su imali prilike da se bliže upoznaju i sa samim načinom obeležavanja religioznog praznika Svi sveti kroz film “The book of life” koji vam toplo preporučujemo.

VESTI I DEŠAVANJA