11.09.2023. – Poseta dr Teodora Kovača

Imali smo čast da ugostimo dr Teodora Kovača, koji je u aprilu proslavio 100-ti rođendan.

Naš gost je preživeo holokaust i sa nama je podelio svoju životnu priču. Iako je ova priča potresana i protkana mnogobrojnim gubicima dr Teodor je nastojao da učenicima objasni sa kakvim osećanjima se susreo. Sa velikim ponosom je pričao o ljudima koje je sretao na svome putu, a koju su delili njegovu sudbinu. Ova borba načinila ga je snažnijim. Ono što je ostavilo najjači utisak na prisutne bila je iskrena izjava dr Teodora koja je kao glavnu pouku imala da ne treba nikoga mrzeti, uz dodatak da on, nakon svega što je preživeo, nije mrzeo, već samo želeo da krivci budu kažnjeni.

Predavanju su se priključili i maturanti Jovine gimnazije sa profesorkama Marijom Vasić i Rimom Grujić.

 

16.09. - Svetski dan čišćenja

Često govorimo o tome kako svako od nas može da pomogne prirodi. Jedan od načina jeste reciklaža koja predstavlja proces razgradnje, a zatim ponovnog korišćenja materijala koji bi inače bili samo bačeno smeće. U ovom procesu pomogla nam je kompanija Steel Impex koja se bavi reciklažom različitih materijala. Plastične flaše i čepovi će biti sortirani, usitnjeni, a potom poslati na dodatnu obradu. 

Kako učenici vide proces reciklaže i smanjenja otpada predstavljeno je u nastavku:

-smanjiti upotrebu žvaka

-ograničiti upotrebu ubrusa i papira

-patrole učenika sa ekološkim porukama kako i na koji način možemo pomoći da smeća bude manje

-povećanje broja kanti za odlaganje i sortiranje otpada (kante za smeće, papir, staklo)

-izrada igračaka i drugih upotrebnih predmeta od plastike

-pravljenje komposta

20.09.2023. – Poseta Gradskoj biblioteci

Učenici četvrtog razreda su posetili Gradsku biblioteku. Podsetili smo se omiljenih pesama koje je napisao čika Jova Zmaj, njegovog detinjsta i rada u časopisu Neven koji i danas izlazi. 

Saznali smo da su zebre crne sa belim prugama, ali i odgonetnuli neke od zagonetki. Na ovim zadacima nismo stali – pošli smo u potragu za omiljenim knjigama naših drugara. Drage bibliotekarke su sa nama podelile svoja iskustva o radu u biblioteci, ali su nam i preporučile literaturu u kojoj možemo da se pronađemo.

21.09.2023. - “ Vezeš ti, vezem ja, to je naša baština”.

Učenici su posetili Muzej Vojvodine i radionicu pod nazivom “ Vezeš ti, vezem ja, to je naša baština” čime je obeležen Dan evropske baštine pod temom “Živo nasleđe”. Na radionici smo se upoznali sa osnovnim tehnikama veza, kako su nekada izgledale nošnje i koje je značenje imao sam vez na odeći. Obilaskom muzeja, videli smo i stalnu postavku. Zahvaljujući raznovrsnim veštinama, zanatima i profesijama omogućeno nam je da sačuvamo nasleđe naših baka i deka i da na taj način sačuvamo od zaborava predmete, veštine i ljubav koju su baš oni utkali.

26.09.2023. - Poseta Filozofskog fakulteta povodom Evropskog dana jezika

Učenici naše škole imali su priliku da posete Filozofski fakultet na kom se obeležavao Evropski dan jezika. Ispred ulaza Filozofskog fakulteta učenici su obilazili štandove izlagača predstavnika određenog jezika. Svaki štand je putem kreativnih i interaktivnih igara uz reklamne materijale učenicima predstavio svoju zemlju i jezik koji se u njoj govori. Te su tako učenici imali priliku da probaju Kineski beli čaj, pronađu reči koje se koriste i u Srpskom i u Turskom jeziku, nauče reči pozdrava na Nemačkom, Rusinskom, Francuskom jeziku… Uz vesele boje zastavica raznih država, učenici su zadovoljni otišli sa ove manifestacije.

Za vas smo pripremili samo neke od zagonetki, dok druge možete potražiti u biblioteci ☺

  • Svakog dana stotine nogu pregazi moja rebra, a ja i dalje stojim, jer ja sam _ _ _ _ _.
  • Bockava lopta u travi stoji, da je dodrine svako se boji.  _ _ _
  • Detinjstvo mu zeleno, a starost žuta. Kada uvene, pada pokraj puta. _ _ _ _
29.09.2023. - Reciklaža

Povodom Svetskog dana čišćenja, učenici naše škole su obilaskom Tvrđave sakupili smeće i isto reciklirali. U ovom poduhvatu pomoglo im je preduzeće Steel – Impex. Saznali smo šta će se kasnije desiti sa plastičnim čepovima, šta znači ponovne upotreba i kako možemo smanjiti upotrebu plastike i na taj način pomoći našoj planeti. Nastavili smo da sakupljamo papir (od starih knjiga i svesaka) i isti odneli na Cvetnu pijacu. Na pijaci smo pronašli Inženjere zaštite životne sredine i predali naš papir za reciklažu. Za uzvrat dobili smo sadnice saksijskog cveća koje sada krase našu školsku baštu. Ovim poduhvatom smo pomogli našoj planeti, tako što smo spasili nekoliko drveća. Računica je jasna, svakom tonom recikliranog papira spasili smo 17 stabala. Recikliranjem starog papira i sadnjom drveća čuvamo šume i svež vazduh 🙂