Letopis

SEPTEMBAR

SEPTEMBAR

07.09. – Poseta izložbi

U okviru časa građanskog vaspitanja i veronauke odlučili smo da pokažemo drugima naše talente i hobije. Na koji način je moguće naizgled odbačenim komadima drveta uliti novi smisao i povratiti sjaj uverili su se učenici petog i šestog razreda u poseti izložbi nastavnika geografije i građanskog vaspitanja „Woody Malen” u Američkom kutku. Ova izložba drvenih reljefa i minijatura oslikava stvari i odnose iz svakodnevne okoline, ali uz novu dimanziju. Kako je izgledao sam proces stvaranja, koje se emocije kriju u nekim od kreacija i na koji način je prikazan naizgled izgubljeni pejzaž Vojvođanskih predala saznali smo od našeg nastavnika.

08.09- DAN PISMENOSTI

Cilj obeležavanja Dana pismenosti je podsećanje na to šta pismenost podrazumeva, ali i na koji način možemo da se snađemo u rečniku prilikom otkrivanja značenja nepoznatih reči. Na času srpskog jezika susreli smo se i značenjem izraza „Pandorina kutija“, kao i kako je nastala reč „tenk“

11.09. – Likovna radionica

U Istorijskom arhivu grada Novog Sada 11.septembra održana je druga po redu likovna radionica na temu „Promišljanja o budućnosti grada Novog Sada“ u saradnji sa Fondacijom 2021. Na likovnoj radionici učestvovale su učenice trećeg i šestog razreda koje su svojim kreativnim stvaralaštvom oslikale tekstilne cegere i na taj način istakle promišljanja o budućnosti i očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa našeg grada.

13.09. – Velika seoba naroda

Kako je izgledala Velika seoba naroda, mogu vam objasniti učenici šestog razreda. Na času istorije, učenici su putem kooperativne nastave podeljeni u grupe istraživali o različitim plemenima Germana. Nakon toga proizašao je zajednički plakat koji vam može približiti kako su zaista izgledala kretanja naroda u toku Velike seobe. Za sve vas imamo jednu zanimljivost: Da li ste znali da je pojam vandalizam nastao zbog plemena Vandali koji su 455.godine spalili Rim, a zatim se naselili na prostoru severne Afrike.

14.09. – Glas

Kako to izgleda kada se ujedine nastavnica srpskog jezika i nastavnica biologije saznali su učenici šestog razreda. Tema ovog časa bila je „Glas“ – kako on nastaje, od čega zavisi njegova boja, kao i koji sve organi učestvuju u njegovom stvaranju. Zašto je bitno da znamo ovo i kakve glas ima veze sa srpskim jezikom odnosno sa biologijom učenici su spoznali i kroz praktične primere.

16.09. – Skok udalj

Kako izgledaju i šta sve sadrže pripreme za skok udalj, možete pitati učenike trećeg i četvrtog razreda. Na poznatom Đačkom igralištu, učenici su prošli kroz sve pripremne faze kako bi se spremili za ovaj vid vežbanja. Čas je okončan novim rezultatima, ali i obećanjima da će sledeći put „pasti“ neki rekord. Možda je put do olimpijskih rekorda dug, ali nije nedostižan.

17.09. - Programirana pčelica

Učenici prvog razreda se u okviru predmeta Digitalni svet pripremaju za izazove koji ih čekaju u kasnijim razredima na predmetu informatike i računarstva. Kako je ovo jedan dinamičan proces učenja, u tome nam pomaže i naša robot pčelica. Bee-Bot je odlična početna tačka za učenje kontrole, osnova i programiranja. Koliko je bilo zanimljivo na zajedničkom času digitalnog sveta i matematike, možete pitati naše učenike, koji su programirali pčelicu da dođe do zadatog geometrijskog tela.

23.09. – Diferencirana nastava

Diferencirana nastava omogućava angažovanje svih učenika tokom časa i podstiče njihovo kritičko i kreativno razmišljanje. Zbog toga je diferencirana nastava bila idealna da se primeni na času utvrđivanja gradiva o biološkim naukama i osobinama živih bića.

24.09. – Noć istraživača

Tema ovogodišnje Noći istraživača bila je zelena nauka. U narednih pet godina Evropska komisija posvećuje posebnu pažnju Zelenom dogovoru, dokumentu koji je osnova budućeg razvoja evropskog društva. U petak je održano nekoliko predavanja i na temu COVID-19 epidemije, kao i naučnim dostignućima koja su se desila tokom ove i prethodne godine. Učenici naše škole imali su prilike da posete interaktivna izložbu “Naučno igralište” i da razmene mišljenja sa drugim učesnicima.

26.09. – Prvaci Vojvodine

Naši učenici su tokom proteklog vikenda učestvovali na regionalnom šampionatu Vojvodine u džudu – „Poletarci 2021.“. U kategoriji devojčica do 31 kg, učenica trećeg razreda U.R. osvojila je prvo mesto. U kategoriji dečaka do 50 kg, učenik šestog razreda M.D. osvojio je prvo mesto. Ovom prilikom želimo još jednom da čestitamo na ostvarenom uspehu našim učenicima i da im poželimo puno sreće u narednim takmičenjima.

26.09. - Evropski dan jezika

Evropski dan jezika predstavlja inicijativu čiji je cilj promovisanje učenja jezika. Učenici četvrtog razreda su pripremili zadatke na tri strana jezika koja se izučavaju u našoj školi za njihove drugare iz trećeg i petog razreda. Na ovaj način učenici su se podsetili kako se izgovaraju boje na nemačkom jeziku, igrali su bingo i igru pamćenja uz pomoć zastava država na engleskog jeziku, dok su na francuskom jeziku pričali o brojevima i životinjama.

27.09. – Svetski dan turizma

Muzej grada Novog sada u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija je 27.septembra obeležio Svetski dan turizma. U okviru ove manifestacije muzeji našeg grada otvorili su svoja vrata za sve zainteresovane. Na času građanskog vaspitanja, učenici petog i šestog razreda posetili su muzej na Petrovaradinskoj tvrđavi, u objektu poznatom kao Topovnjača ili Mamulina kasarna koja je izgrađena 1775. godine. Učenici su imali prilike da se upoznaju sa podzemnom vojnom galerijom koja predstavlja komunikacijski sistem na četiri sprata, i vide mnogobrojna vojna oružja koja su se nekada koristila.

VESTI I DEŠAVANJA