Preporuke roditeljima

DECA I NOVE TEHNOLOGIJE

DECA I NOVE TEHNOLOGIJE

DECA I NOVE TEHNOLOGIJE

DECA I NOVE TEHNOLOGIJE

Nove tehnologije donele su nam zaista mnogo. Sada nam je sve dostupno u svakom trenutku. I mi odrasli smo se...

Nove tehnologije donele su nam zaista mnogo. Sada nam je sve dostupno u svakom trenutku. I mi odrasli smo se vrlo brzo na to navikli, a naša deca praktično odrastaju sa tom navikom.

“ZAŠTO DA BUDEM NAJGORI RODITELJ” ILI “TELEFON KAO IGRAČKA”
Velika je verovatnoća da niste hteli da budete “najgori roditelj u razredu” i da ste vašem detetu obezbedili njegov lični mobilni telefon, ali razmislite koliko često vaše dete taj telefon zaista koristi kao telefon. Verovatno, vrlo retko. Za dete je taj telefon pre svega igračka.

A da li je to igračka kakvu biste želeli i koliko je daleko od toga da postane “plačka”? Koliko kao igračke nude ti aparati, pretenciozno nazvani telefoni, verovatno shvatite tek onda kada porodični ručak prekine iritantan zvuk igrice/notifikacije ili kad dete usmeri pažnju sa porodičnog razgovora na neki najnoviji vlog. Dakle, dragi roditelji, uključite se u ovaj deo života vašeg deteta, jer okupira veći deo njegove pažnje.

Pre svega pokušajte da odložite trenutak dobijanja telefona što je duže moguće, jer postoji mogućnost da će vaše dete, umesto da provodi vreme u nekoj kreativnoj ili društvenoj igri, provoditi vreme na telefonu. Dopisivaće se sa drugarima umesto da se sa njima igra napolju, ređe će čitati, a vreme rezervisano za razvoj njegove kreativnosti i stvaranje trošiće na konzumiranje tuđe kreativnosti.

Previše vremena provedeno pred ekranom, bilo koje vrste, za dete u razvoju može biti pogubno. Dešava se da se deca, kada legnu, do kasno uveče igraju na telefonu dok vi mislite da ona spavaju. Nedostatak sna i umor im otežavaju sutrašnji dan u školi i učenje, a smanjuje i koncentraciju.

“KADA JE TRENUTAK DA SE DETE NAVIKAVA NA UREĐAJE” ILI “KAKO RODITELJ KUPUJE MIR”
Roditelji tinejdžera često se žale kako im deca previše vremena provoda na ‘uređajima’. Ali pogledajte roditelje male i vrlo male dece. Sve je češća slika male dece koja sede u kolima ili restoranima i gledaju u telefone, tablete i slično. Na taj način roditelji kupuju svoj mir, ali istovremeno decu navikavaju na takav vid zabave. Kada porastu, deca će verovatno dolaziti za sto sa telefonom i iako možda ručaju sa vama, u suštini će biti u svom virtuelnom svetu. Ali tada nemamo prava da ih grdimo i zameramo ako smo ih tako učili dok su bili mali.

Iako se ponekad čini da današnja deca ne mogu bez telefona, da ni jedna druga zabava ne može parirati igricama i deci sve prestaje da bude zanimljivo, naše iskustvo pokazuje da to nije tačno. Deca i dalje vole da čuju ili pročitaju dobru knjigu, deca i dalje vole da jurcaju po šumi ili igraju fudbal, dok im ne pozelene kolena, ali im takve sadržaje treba i ponuditi. Problem preteranog korišćenja telefona je u suštini vrlo jednostavno rešiti i ne treba oko toga praviti veliku famu.

RADITE NA UMERENOSTI
Ako je vaše dete tek dobilo telefon ili će ga uskoro dobiti odmah dogovorite uslove korišćenja i posle će vam biti mnogo lakše.

Ako je vaše dete već iskusan korisnik sedite sa njim i objasnite mu zašto nije dobro da toliko vremena provodi na telefonu, a zatim zajedno dogovorite nove uslove korišćenja.

PRIMER DOBROG PRAVILA
Ne postoje univerzalna pravila koja odgovaraju svoj deci i svim roditeljima. Bitno je da pravila budu jednostavna i da se lako pamte i kontorlišu, kako ne biste sebi natovarili obavezu koju ne možete da ispunite, a dete to iskoristilo u svoju korist.

Jedna od mogućnosti je da dogovorite dane bez telefona. Trudite se da tim danima dete telefon ne koristi uopšte, a vi kao dobar primer i sami redukujte upotrebu. Vodite računa da dete telefon ne zameni računarom Ili televizorom. Najbolje je pravila primeniti na sve uređaje koji su u upotrebi u vašoj kući.

Drugi predlog može biti da ograničite vreme koje dete može provesti na svim uređajima u toku jednog dana. Za tu kontrolu postoje čak i aplikacije kojim možete potpuno blokirati detetov telefon sa svog, ali to bi trebalo da budu krajnje mere.

Kada ustanovite pravila budite istrajni i nepopustljivi, ali bilo bi fer da ista pravila važe i za vas. Kada dete odloži svoj telefon pokušajte da ga odložite i vi. Takođe pokažite detetu na koje još načine može ispuniti slobodno vreme. Organizujte porodično čitanje. Mir i tišina koju na taj način možete postići biće mnogo kvalitetniji.

Nove tehnologije, telefoni, računari, tableti olakšavaju nam život i omogućavaju razne stvari o kojima do skora nismo ni pomišljali, ali vrlo je važno da i mi i naša deca budemo pametni korisnici novih tehnologija, a ne puki potrošači koji će trošiti vreme na besmislice na internetu. Naučite vašu decu da iskoriste sve prednosti interneta pametno jer će im to biti vrlo važna lekcija i u budućnosti.

TELEFONI U ŠKOLI
U Osnovnoj školi “Tvrđava” telefoni nisu dozvoljeni. Po dolasku u školu deca predaju nastavnicima telefone i mogu ih dobiti samo ako su im potrebni za neko istraživanje ili da se jave roditeljima kada je potrebno. Deca sada odmore provode u igri i razgovoru i ni jednog trenutka se nisu bunili zbog ovog novog pravila. To je dokaz da se deca vrlo lako mogu privići na život bez telefona.

Iako ne smatramo da treba da se vraćamo u prošlost u vreme bez računara i pametnih telefona, želimo decu u našoj školi da podsetimo na lepote druženja uživo i da telefone koristimo isključivo za sticanje novih saznanja.

VESTI I DEŠAVANJA