Letopis

Sajam knjiga

Negujući ljubav prema knjigama, naši đaci posetili su Sajam knjiga u četvrtak, 7.marta. Nakon pomnog razgledanja, svako je izabrao poneku knjigu za sebe i zadovoljan je otišao sa Sajma. Najveci hitovi, barem po mišljenju naših đaka, bile su knjige iz serijala o “Hariju Poteru” i “Fantastičnim zverima”, “Štreberke”, “Pacovski burger” i “Dnevnik Sonjavka”.

Tvrđava bez smeća

Učenici, roditelji i nastavnici naše škole su se priključili akciji “Tvrđava bez smeća” održanoj 10.3. na Petrovaradinskoj tvrđavi. Akcija je imala za cilj čišćenje smeća sa nadzemlja tvrđave. Pre čišćenja količina smeća je procenjena na između 60 i 100 hiljada kilograma. Mi smo imali želju da damo doprinos ovoj akciji s obzirom da je tvrđava gotovo deo naše škole i podignemo ekološku svest o značaju održavanja čistoće našeg grada.

Monopol na istoriji

Učenica VI razreda, Ana, je za čas istorije napravila monopol-igricu pod nazivom “Nemanjići”.

Šetnja do Gradske biblioteke

Prošetali smo do Gradske biblioteke, podsetili se šta to beše ljubav prema knjizi i pisanoj reči. Učlanili smo se, ko nije bio učlanjen pa je neko iznajmio lektiru a neko strip.

"Twister" na času

Ko kaže da obnavljanje ne može da bude zabavno? Nakon što su naučili kako se koji deo tela kaže na engleskom jeziku, učenici drugog razreda su usvojeno znanje i proverili igrajući jednu od najpopularnijih igara-tvister! “Left hand-yellow!“ “Right foot-blue!“-orilo se učinonicom, praćeno salvom smeha.

Četiri stanice

Da se reči mogu učiti na različite načine, uverili su se učenici drugog razreda. Na času engleskog jezika, zadatak im je bio da obiđu četiri stanice raspoređene po učionici i reše zadatke koje ih tamo čekaju. Na prvoj stanici, učenici su imali zadatak da date reči rasporede po kategorijama. Drugi zadatak bio je da delove reči sklope u celinu. Na trećoj stanici učenike su čekale reči koje je trebalo podeliti u parove po tome da li se rimuju. Četvrti zadatak bio je da učenici popune listić sa svojim podacima. Kada bi sve to završili, dodatni zadatak bio im je da od reči koje se rimuju naprave pesmicu. Čas je bio i više nego uspešan, učenici vredni, skoncentrisani, ali i nasmejani.

Uticaj muzike na mozak i emocije

Poznato nam je koliko snažan uticaj muzika može imati na naše emocije, a da li isto tako utiče i na naš mozak? Na zajedničkom času biologije i muzičkog sedmaci su dobili priliku da pokažu koliko im pojedini zvuci iz okruženja prijaju ili ne, ali i da istraže sa kolikom lakoćom mozak usvaja nova znanja dok se sluša klasična ili hard metal muzika. Da različita muzika na drugačiji način može da dočara isti događaj dokazali smo gledanjem istog filma praćenog različitom muzičkom pozadinom.

Kengur i Čitalići

Naši učenici su 21.3. učestvovali na u međunarodnom matematičkom takmičenju “Kengur” u kome učenici u preko 70 država u isto vreme, razmišljaju o istim problemima i rešavaju iste zadatke. Takođe, naši vredni učenici, plasirani na opštinski nivo takmičenja, učestvovali su na “Čitalićima – klikerašima”.

Novosadsko proleće

Dolazak ovog proleća obeležili smo 21.3. posetom manifestaciji ,,Novosadsko proleće“, gde su naši učenici učestvovali u ekološkim radionicama. Saznali su nešto više o značaju šuma i ko je kome tu hrana, zašto su insekti oprašivači toliko važni i kako izgleda život na šumskom tlu.

Puštanje zmajeva

Šestaci su iz matematike učili četvorouglove. Jedan od najzanimljivijih je bio deltoid (zmaj), pa je svaki učenik napravio svog zmaja. Bili smo na Tvrđavi da ih puštamo.

Prva pomoć

Koliko je važno poznavanje prve pomoći prilikom prestanka rada srca i disanja uvideli su učenici sedmog razreda. Zahvaljujući našem gostu Draganu Grujičiću (medicinski tehničar i master profesor fizičkog vaspitanja i sporta) sedmaci su se 29.3. upoznali sa pravilnim izvođenjem reanimacije i imali priliku da svoja nova znanja primene i uvežbaju.

VESTI I DEŠAVANJA