Letopis

Linija

“Linija je dužina bez širine” rekao je Euklid, najpoznatiji matematičar stare antike i Platonov učenik. Danas, nakon više od 23 veka, prvaci su pojam linije savladali uz pomoć interaktivne table, kanapa i plastičnih cevčica za sklapanje.

Čajanka kod četvrtaka

Čajanka u četvrtom razredu. Nakon istraživanja ukusa lekovitog bilja, imali smo priliku da biljke vidimo u njihovom prirodnom obliku, osetimo njihov miris i slušamo o njihovom značaju i lekovitim svojstvima. 🌱🌾🌿 Učiteljica nam je pomogla da ih razvrstamo i napravimo plakate.

Tajne poruke malih naučnika

Ako imate simpatiju a nemate hrabrosti da joj to kažete možete joj ostaviti “tajnu poruku” 🙂 Mali naučnici su učili kako je to moguće uz pomoć četkice, papira, mleka i rešoa.

Istorijski izvori

Da li ste znali da se istorijski izvori mogu podeliti na: materijalne, pisane i usmene? Petaci su na zanimljiv način naučili da prepoznaju i razvrstaju istorijske izvore i kako oni kažu ludo su se proveli 🙂

Turnir 3 na 3 "Dobra strana ulice"

Basket tim POŠ “Tvrđava”, u sastavu Balaban, Boškan, Vještica, Đokanović, Injac učestvovao je na turniru u basketu 3 na 3 “Dobra strana ulice”, koji se održao u nedelju ,15.10. na SPENS-u, i osvojio sjajno treće mesto. Ponosni smo na naše košarkaše (tj. košarkaše, fudbalere i vaterpolistu koji su činili ovaj tim) i na nastavnika Nikolu Orelja u ulozi trenera. ⛹️‍♂️⛹️‍♂️⛹️‍♂️

Ponavljanje kroz igru

Utvrđivanje gradiva kroz igru je višestruko značajna. Osim što ponavljaju naučeno učenici su motivisani, razvijaju dobre odnose, međusobnu saradnju i nesvesno uče. 🤔 Evo kako mi ponavljamo rečenične članove. Na tabli je ispisan redosled rečeničnih članova. Svako od učenika uzima papir i na njega piše svoj subjekat 👧. Zatim, papir savije tako da se ne vidi šta je na njemu napisano i papir pošalje dalje. Na papir koji dobiju učenici potom pišu prilošku odredbu za vreme 🕧 i ponovo saviju papir i šalju ga dalje. Postupak ponavljaju dok na papir ne ispišu sve rečenične članove. Na kraju svaki od učenika odmotava papir i čita svoju završenu rečenicu 😂. Zabavno, zar ne?!

Dan škole

Proslavili smo Dan škole 18.10. 🤔… (Ne, ne, nismo pomešali fotografije 😂) Odlučili smo da to bude dan u kom svi uživamo, jer zato i postoji. Započeo je šetnjom do Kameničkog parka gde su se pripremale “Igre bez granica”. Nema smisla da prepričavamo, fotografije govore više od hiljadu reči.

Dan škole

Proslavili smo Dan škole 18.10. 🤔… (Ne, ne, nismo pomešali fotografije 😂) Odlučili smo da to bude dan u kom svi uživamo, jer zato i postoji. Započeo je šetnjom do Kameničkog parka gde su se pripremale “Igre bez granica”. Nema smisla da prepričavamo, fotografije govore više od hiljadu reči.

Noć veštica

Obožavamo maskenbale i zato koristimo svaku priliku za to 😁. Tako smo i 31.10. Posebno uživamo kada maske osmišljavamo i pravimo sami.

Novosadska jesen

Da li znate preko kojih zemalja leti bela roda na svom putu za južne krajeve🕊️? Ili možda znate koji je botaničar zaslužan za izradu danas najstarije herbarske zbirke na Balkanu? Učenici naše škole su imali prilike da saznaju odgovore na ova pitanja u okviru radionica na Novosadskoj jeseni. Na radionici ,,Kuda se sele ptice” mogli smo da saznamo putanju kretanja raznih vrsta ptica selica poput orla krstaša ili arktičke čigre 🦅. Otkrili smo koje države preleću i napravili putanju njihovog kretanja na mapi. Više o herbarijumu 🌱, poznatim botaničarima i biljkama naših krajeva saznali smo na radionici ,,Botanika kroz vekove”. Tu smo imali priliku da degustiramo i naučimo nešto više o semenima, sušenim plodovima, čajevima i džemovima dobijenih od različitih biljaka.

VESTI I DEŠAVANJA