Letopis

"Uno" en classe de français

Kako se u isto vreme zabaviti, negovati strateške veštine i finu motoriku, ali i ponoviti nazive boja na francuskom jeziku? 🤔 Odgovor: kartaške igre. Ovog puta, na jezičkom klubu, izabrali smo igru “Uno”. Svaki igrač baca kartu na špil tako da se slaže po boju ili obliku. Pobednik je onaj ko ostane bez karata.

Mi deca sa stanice ZOO

Glumci su svojom upečatljivim glumačkim umećem podstakli naše učenike na brojna razmišljanja i pitanja na temu života mladih, narkomanije i drugih problema današnjice. Ovo je predstava koju nećemo zaboraviti. Naši učenici 7. i 8. razreda posetili su Dom omladine i pogledali Pozorišna predstava : “MI DECA SA STANICE ZOO” po knjizi Kristijane F., koju su pripremili mladi glumci iz Studio Centar.

Bingo Nemanjići?!

Šestaci su imali čas utvrđivanja gradiva vezanih za dinastiju Nemanjić. Igrali su bingo tako što dobiju pitanje, a na karticama treba da pronađu odgovor. Pobednik je onaj koji prvi precrta sva polja.

 

Telenor "Dan devojčica"

Ovako je bilo tokom projekta “Telenor Dan devojčica” na kom su naše devojčice predstavile svoje poslovne ideje. Hvala Udruzenje poslovnih zena Srbije / Association of Business Women in Serbia na realizaciji projekta koji podstiče preduzetništvo kod mladih.

 

Kako su biljke dobile imena

Ružica, Ljiljana, Jela, Neven… Samo su neka od imena inspirisana biljkama. 🌷🌿🌾🌱 A kako su biljke dobile imena? Odgovor na ovo pitanje su saznali petaci na zajedničkom času biologije i srpskog. Biljke su od davnina deo tradicije i narodnih običaja, a nadahnule su mnoge umetnike i pesnike u njihovom stvaralaštvu. Nalazimo ih u stilskim figurama, poređenjima i metaforama, što smo iskoristili za uvežbavanje stilskih sredstava.

Zagonetka

Da li znate koju biljku nazivaju žmurod ili zimorad? Ako želite da saznate, rešite našu asocijaciju 😁

 

Društvo za zaštitu ptica

Naša škola je nastavila saradnju sa Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i priključila se projektu ,,Zelene oaze Novog Sada“. Dana 13.4. učenici petog i šestog razreda su saznali na koje načine možemo pomoći pticama stanaricama i kako da očuvamo i povećamo njihovu brojnost u urbanim sredinama. Zajedno sa aktivistima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije učenici su vešto sastavili kućice za ptice. Na času likovnog su ih obojili, samo je još ostalo da ih postavimo u nekom od gradskih parkova

Maturanti

Delić atmosfere sa fotografisanja maturanata 😀📸👫

Biologija i likovno

Zajednički čas biologije i likovnog je uvek dobra kombinacija. Uvežbavajući tehnike mikroskopiranja iz biologije i zgrafito tehniku iz likovnog petaci su se 17.4. upoznali sa tajnama mikrokosmosa. Posmatrali smo riblje škrge, delove lista, krilo muve, sporangije buđi pa su njihovu strukturu slikali pastelnim i voštanim kredama. 🌱🦎👨‍🎨👩‍🔬 Ovako izgleda spoj nauke i kreativnosti. Pripreme za Noć Biologije 2018 🤗

Noć biologije

Dana, 20.4. posetili smo Noć biologije i sjajno se zabavili.

Dan planete Zemlje

Planeta Zemlja je naša jedina kuća, zato činimo sve da bismo je sačuvali. Vodimo računa o separaciji otpada, pravimo kućice za ptice, skupljamo staru hartiju i menjamo je za sadnice, proučavamo prirodu i gajimo svoju Biobaštu u dvorištu škole. Da na ovoj planeti može opstati jedino poštujući ostala živa bića je najvrednija čovekova mudrost. Dan planete Zemlje, 22.4.

 

Svetski dan knjige

Svetski dan knjige, 23.4. posvetili smo prevođenju naslova dečjih knjiga sa engleskog na srpski jezik.

 

Vršanjačka edukacija

Vršnjaci imaju svoj, prepoznatljiv jezik zato smo mi veliki zagovornici vršnjačke edukacije. Naš mali naučnik, drugak Teodor održao je 24.4. održao predavanje na temu “Evolucija” svojim drugarima sa sekcije. Koliko je priprema bila ozbiljna govori i plakat koji je sam izradio.

 

Dan otvorenih vrata

U četvrtak , 26.4. smo otvorili vrata naše škole. Deca su se zabavila uz: – NTC radionice “Odgonetni zagonetnu priču” – Eksperimente iz biologije i hemije – “Reši zadatak, pređi poligon”, logičko – motoričku igru – Jezičke radionice iz engleskog, francuskog i nemačkog jezika

Upoznaj samog sebe

Šta sam ja i od čega sam sastavljen? Mali naučnici su se upustili u spoznaju fiziologije čoveka, jer da bi razumeo ostala bića važno je da upoznaš samog sebe. 👩‍🔬👨‍🔬

Poseta Svratištu

Podsticanjem humanitarnog rada đake učimo empatiji, poštovanju različitosti i važnosti pružanja pomoći kada je nekom potrebna. Učenici su donirali polovinu prihoda sa Prolećnog vašara dečjeg stvaralaštva u humanitarne svrhe, deci u Svratištu. U dogovoru s njima nabavili smo: lopte, vijače, rekete, igračke, školski pribor, češljeve, fen za kosu, slatkiše, slaniše i sokove. U petak, 27.4. je jedna delegacija naših učenika odnela stvari u Svratište i upoznala se sa kolektivom.

 

VESTI I DEŠAVANJA