Zanimljivosti

MATEMATIKA NIJE BAUK

MATEMATIKA NIJE BAUK

MATEMATIKA NIJE BAUK

MATEMATIKA NIJE BAUK

Pričaju dva đaka negde u nekoj školi, pa jedan pita drugog: “Šta imamo sutra od časova?”. Drug mu nakon kraćeg razmišljanja odgovara: “Sutra imamo dvočas matematike.” Jaooooj, obojica se hvataju za glavu kao da su istog momenta dobili glavobolju. Da matematika nije bolna nauka dokazuju učitelj Milan i Marko, njegov učenik koji pohađa 4. razred. Svako jutro sa dva kraja grada kreću na mesto gde se ulazi sa upitnikom, a izlazi zadovoljan sa osmehom. Ali tu radoznalost ne prestaje. To mesto zove se Osnovna škola “Tvrđava” gde je pored svih predmeta čak i matematika zanimljiva.

Prethodne dve nedelje njih dvojica su radili zadatke do bilion, a spominjali su i neke od najvećih brojeva na svetu poput triliona, gugolpleksa i Grahamovog broja koji je najveći i kojeg je nemoguće napisati u standardnom obliku sa svim ciframa, jer bi trebalo više prostora nego što postoji u celom univerzumu.

Nakon savladanog gradiva ostajalo bi vremena za matematičke mozgalice, logičke zadatke kao i za zanimljive činjenice o matematici. Često su časovi počinjali pre zvona, a završavali koji minut posle. Preko 50 minuta efektivnog učenja i vežbanja proleće kao čas fizičkog vaspitanja. Domaći zadatak se iščekuje kao nagrada za koju se vredelo boriti. 

Matematika je ozbiljna nauka i zbog toga ne smemo propustiti ni jednu priliku da je učinimo zanimljivom.

DA LI STE ZNALI?


DA BISMO SA VAMA PODELILI DELIĆ ATMOSFERE SA ČASA EVO NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI I MOZGALICA ZA POKRETANJE VIJUGA

Da li znate šta je palindrom? Kao i kod reči, to je broj koji se isto čita sa obe strane, npr.12421.
A da li ste znali da je znak jednakosti (=) izmislio Robert Rekord jer mu je dosadilo da piše “je jednako” u jednačinama.
GUGOL je broj sa 100 nula. Google, zvuči poznato?

GUGOLPLEX je broj sa gugol nula
GRAHAMOV broj se ne može zapisati jer je veći od vidljivog svemira
Kako se broj 66 može povećati za svoju polovinu, a da se ne obavljaju nikakve računske operacije? Okreneš ga naopačke.
Da li znate koliko nula ima kvadrilion i kako je to povezano sa njegovim imenom?

VESTI I DEŠAVANJA