Preporuke roditeljima

PRIPREMITE DETE ZA POLAZAK U PRVI RAZRED

PRIPREMITE DETE ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU

PRIPREMITE DETE ZA POLAZAK U PRVI RAZRED

PRIPREMITE DETE ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU

Raspust prolazi stiže nova školska godina obaveze i odgovornosti Posle skoro tri meseca treba se vratiti starom ritmu i navikama...

Raspust prolazi, stiže nova školska godina, obaveze i odgovornosti. Posle skoro tri meseca treba se vratiti starom ritmu i navikama.
Bez brige! Nudimo vam niz praktičnih saveta kako da izbegnete glavobolju i pripremite dete za novu školsku godinu.

PRIPREMITE DETE NA NOVE IZAZOVE
Počnite da razgovarate sa detetom o novoj školskoj godini. Upoznajte ga sa novim predmetima i sadržajima koji ga očekuju. Naučite ga da novo prihvata kao izazov i priliku da postane još uspešniji i bolji.
Napravite kviz koji će vašem detetu pomoći da obnovi staro gradivo i time osveži osnovu koja mu je neophodna za dalje sticanje znanja. Dopustite mu da samo osmišljava pitanja i bude kreator igre.

ZAJEDNO U KUPOVINU
Na vreme nabavite školsku torbu, pribor… Zajedno sa detetom isplanirajte i krenite u kupovinu. Upoznajte ga sa budžetom koji može potrošiti i dopustite mu da iskreira svoj troškovnik.

RADNE NAVIKE
Nekoliko dana pred početak škole naviknite dete da malo ranije ustaje, jer je na raspustu verovatno spavalo duže.
Veoma je važno da detetu obezbedite prostor za učenje, koji će biti samo njegov. Najbolje je da ima svoju sobu, a ukoliko nema potreban mu je kutak gde ga niko neće uznemiravati.
Pomozite detetu da osveži i sredi svoj radni kutak i tako se pripremi za nove uspehe.

PETACI
Đaci petaci prelaze na predmetnu nastavu. Ne treba da plašite dete sa novim nastavnicima i obavezama. To treba da shvate kao normalnu obavezu koja ih očekuje i koja će im doneti nova znanja. Od toga kako će se uklopiti mnogo toga zavisi, pa se potrudite da ih pripremite. Možete im pomoći savetima da je važno da sa vršnjacima uspostave dobar kontakt, kao i da će redovnim učenjem i izradom domaćih zadataka sebi obezbediti željeni uspeh.

PROMENA ŠKOLE
Ako Vaše dete menja školu, potrebno je da ga pripremite razgovorom o onome šta ga čeka. Objasnite detetu šta će se promeniti, prošetajte do škole i upoznajte ga sa novim školskim okruženjem.

ATMOSFERA U KUĆI
U domu obezbedite atmosferu ljubavi i podrške. Neka dete zna da ste uz njega šta god da se dogodi. Čak i kada ste umorni i iscrpljeni, saslušajte šta ima da kaže i razgovarajte kad god dete pokaže inicijativu.
Upoznajte se sa učiteljem ili nastavnicima, ostvarite i dobar kontakt sa školskim psihologom. Važno je da budete uključeni u dečji život i obaveze, kako biste mogli da pomognete oko eventualnih problema.
Najvažnije je da vam dete priča šta mu se događa tokom dana kako biste mogli da pratite šta radi u školi, pa ukoliko to do sada nije bila praksa, potrudite se da postane.
Potpuno je u redu da prekontrolišete zadatke. Kod kuće mu dozvolite da secka, pravi, vaja, crta, istražuje…

Pomozite mu da razvija svoja interesovanja i proširuje znanja i iskustva.

VESTI I DEŠAVANJA

Priključi se našem timu!

POŠ “Tvrđava” poziva sve entuzijastične i predane pojedince da se pridruže našem timu kao nastavnik/nastavnica...